S/Y Hakuna Matata

S/Y Hakuna Matata

Vanuatu-Australien 2018-19

ResedagbokPosted by Tuija Lövtangen Wed, February 20, 2019 21:06:59

Vanuatu-Australien oktober 2018 Till januari 2019

Vi bestämde oss i Port Vila att vänta på nästa väderfönster för segling till Australien istället för att fortsätta till de norra öarna i Vanuatu. Vi skulle delta i Down Under Rally som började första veckan i november. Dessutom hade vi slut på alla ge bort/byta saker. Cyklonsäsongen börjar också i november.

När vi gick fick vi motorsegla 12 timmar, därefter hade vi fin segling resterande ca 1000 Nm. Vi rapporterade varje dag i South Pacific Net och kunde följa våra medseglare som gick från Noumea i New Caledonia. De hade ingen seglingsbar vind alls från sin vinkel.

Framme i Bundaberg Australien började Custom, Emigration och Biosecurity sina formaliteter. Avgiften för den sistnämnda ingick i anmälningsavgiften till Down Under Rally. Inklareringen gick smidigt tvärt emot det vi hört om australiska myndigheter.

Vi hade bokat i marinan och satte snabbt igång med båtunderhåll. Varvade med promenader till närmaste samhälle Burnetts Heads för shopping och känguru letande för att få bilder. De fanns ofta inne i samhället där de visste att det fanns vatten i torkan vilket lokalbefolkningen inte uppskattade.

Seminarierna började i lokal i Burnetts Heads så det blev promenader varje dag i solskenet.

Första föreläsningen handlade om alla farliga djur som Australien har. Precis som många seglingsböcker om Australien. I vattnet haj av alla sorter, söt/salt vattens krokodiler, maneter av olika slag, sjöormar och rockor på havsbotten. Uppe på land vild hundar, ormar, spindlar, skorpioner och även kängurur kan gå till attack om de känner sig hotade. Vår föreläsare John som är född i Australien sade att ni skall veta att de finns även om ni kanske inte ser någon av dem. Alla hans landsmän höll med, få inte panik och använd sunt förnuft.

Dagarna var fullbokade av föreläsningar, mycket handlade om segling i Australien som kräver att man har kontroll på väder och vind i alla lägen. Går man nära land är det grunt och man måste förflytta sig vid högvatten, tidvatten skillnaden söder om Brisbane är ca 2,5 m. Dessutom består havsbotten av sand som förflyttar sig av kraftiga strömmar nära land och vågor. Vi informerades om VMR (volontary marine rescue) som finns frekvent utmed kusten som bör kontaktas med VHF innan man passerar en sand bar in i en vik eller flodmynning, de har aktuell kontroll och kan ange säkra koordinat för waypoints.

Så vädret som inte är förutsägbart alls, ofta extremväder, det gäller att hitta väderfönster. Om vindarna vänder kan det blåsa från ett håll flera veckor. Att försöka segla mot både vind och ström är inte vidare kul. Inte att segla med vind akterifrån mot strömmen heller.

Kvällarna hade vi sociala aktiviteter, i priset för rallyt ingick läcker skaldjursbricka eftersom marinans ägare också ägde fisk/skaldjurs mottagningen.

När vi avslutat rallyt hade vi ett bra tillfälle att fortsätta söderut. Jag hade en dröm att ligga med båten framför Operahuset och Hamnbron i Sydney.

Ibland får man ge sig, vi insåg att det var väl chansartat att segla till Sydney och sen inte vara säkra på att vi kan gå mot norr igen i tid och då kanske missa tiden vi bokat för att lägga upp båten på land innan vi flyger hem.

Därför gick vi in i Moreton Bay vid Brisbane och ankrade i Wreck Bay vid underbar sandstrand och goda snorklingsmöjligheter tillsammans med skotska seglarkompisar Susan och David. När vi stannat där nästan en vecka lovade prognosen mer vind och vi beslöt oss för att gå in i East Coast Marina i Manly. Skönt att ligga i marina när det blir stark vind och tryggt för vid lågvatten låg vi still i leran.

Från Manly kunde vi åka tåg till Brisbane 25 minuter. Vi var där många gånger och så småningom inhandlade vi varsin cykel som julklapp. Då kunde vi utnyttja de fina cykellederna som gick nästan ända fram till Brisbane. När Vinden blev seglingsbar gick vi från Sunshine Coast till Gold Coast där vi ankrade utanför South Port. När Susan och David gav sig iväg mot Sydney gick vi mot Manly, stannade vid några vikar och bara njöt av det fina vädret som bara fortsatte att bli varmare och varmare. Den första värmeböljan varade i flera veckor, skönt att vara på vattnet.

Vi blev bjudna till Colin och Issi i Sydney, skotskt seglarpar med stor båt, till helgerna. Bestämde oss för att lämna båten i East Coast Marina och flyga till Sydney efter jul. Julen firade vi själva, hade trevliga Face Time samtal med alla barn, barnbarn, barnbarnsbarn i Sverige och Norge.

Vi flög från Brisbane och lärde oss vilka effekter det blir när olika stater intill varann fattar olika beslut. Queensland ändrade inte till sommartid vilket New South Wales gjorde. Vi flög dit på en dryg timme och hem på en halv timme i lokala tider.

I Sydney tog vi tåg till centrum där våra vänner på Endorphin Beta och Enchantress mötte oss vid stationen.

Vi gjorde staden tillsammans med bro vandring, Operahuset, Botaniska Trädgården, konstkvarteren och muséer i värmen. Sedan var det skönt att gå ombord på Endorphin och ha lite vind omkring oss.
Helgen blev mycket trevlig tillsammans med skottarna och höjdpunkten var nyårsafton ankrade i vik med Operahuset och Hamnbron framför oss. Eftermiddagen bjöd på sprakande underhållning när ett kraftigt åskväder drog förbi. Det slutade dock i god tid före barnfyrverkeriet klockan nio. Det hade regnat kraftigt så de tre hundra båtarna i viken gungade friskt. När tolvslaget inföll började det riktiga fyrverkeriet som var storslaget och vackert.

Efter sex dagar tackade vi för trevligt sällskap, god mat och sa hej då till Colin & Issi, David & Susan och flög till Brisbane.

Vi gjorde oss snart klara i Manly och började segla i Moreton Bay. Det var varmt och vi ville inte gå upp för Coomera River för tidigt.

Varvet öppnade den sjunde januari efter helgerna och vi blev snabbt omhändertagna. Mikael som var svensk fanns också där som trevligt sällskap. Han introducerade oss för norske Per som hade sysslat med båtbygge. Vi beställde en del arbete av hans son som arbetade i firman.

Själva jobbade vi flitigt på mornar och eftermiddagar för att konservera båten, mitt på dagen var omöjligt i värmen. Varmaste januari ever sade man och satte rekord nära +50°C i inlandet. Många buskbränder, döda fladdermöss och döda fiskar i floderna som inte klarat den högre temperaturen.

Vi gjorde klart på varvet och de flyttade oss till ett fält för långliggare. Morgonen efter reste vi med tåg till Brisbanes flygplats. Flög till Canberra som är huvudstaden i Australien. Vi skulle hälsa på hos Lisbet och Heikki som flyttade till Australien 1969.

När vi landade hade åskvädret börjat efter +41°C och man välkomnade den korta regnskuren.

Vi installerades i huset och planerade för dagarna vi skulle stanna. Roy deras son agerade vår chaufför när vi åkte runt i staden. Besökte Parlamentsbyggnaden, vackert byggd med mycket marmor, trä, fina textilier och vacker stavparkett. I gångarna var utställningar om Australiens historia. En del konst och porträtt på alla premiärministrar. På en höjd framför parlamentsbyggnaden såg vi ner på den gamla parlamentsbyggnaden, allt låg på rad som i Washington. I parken i närheten hade ursprungsbefolkningen 1974 byggt Aburgundi Embassy och bosatt sig i parken. De bor fortfarande kvar där och lagligt idag. De hävdar att de har rätt till den australiska marken.

Följande dag föreslog våra värdar att vi skulle åka till fjällen där temperaturen är lägre. Biltur på några timmar genom öppet stenigt landskap och långt mellan gårdarna. När vi kom längre upp på höjderna dök det upp större samhällen där vintersport utbudet visades även om det var sommar. Vi åkte upp där vandringslederna 1835 möh började och tittade ut över skidspår och pister. Vägen från parkeringen var asfalterad och det var värmebubblor i asfalten och mjukt i kanterna. Mycket vackra vyer åt alla håll.

Vi åkte också till Thredbo Village där det fanns många semesterlägenheter i trivsam miljö. Dessutom pågick en musikfestival så det spelades på gator och torg. En mycket trevlig helg hos goda vänner.

På måndagen åkte vi tillbaka till Brisbane, hittade bagageförvaring och låste in väskorna. Så åkte vi tåg in till centrum där vi strosade runt i värmen samtidigt som vi shoppade lite. Sist köpte vi tvål och handdukar för att kunna duscha på flygplatsen. Tur att det nuförtiden finns duschar på större flygplatser.

Efter en vecka hemma dippade temperaturen och gick ner till -20°C och tänk vi tyckte det var skönt.


Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by Ingmar Mon, February 25, 2019 11:41:00

Välkomna hem.

Tack för fina bilder och kommentarer. Alltid lika gott att läsa och se era bilder.

Förstår inte riktigt att ni tycker att minus 20 är skönt men plus 50 är i överkant på anra hållet. Ha de

DDI