S/Y Hakuna Matata

S/Y Hakuna Matata

Fiji oktober 2017

ResedagbokPosted by Tuija Lövtangen Thu, October 19, 2017 05:36:41

Fiji oktober 2017

Det är 426 Nm från Tonga till Fiji. Vi valde att gå lördag eftermiddag för att inte komma för tidigt fram. Framför oss seglade Vagabond med Captain Dan från Kanada och hans nya kvinna Cheryl.Vagabond

Det är många rev på vägen så vi gick norrut för att slippa dem speciellt på nätterna. Vi gick in i viken och hade många timmar kvar innan dagsljus, vi hade haft bra segling. Vinden tilltog till kuling i byarna. Snart upptäckte vi att vi var nära att tappa vindrodret, Ingvar hade en säkerhetslina på som räddade det åt oss. Autopiloten fick ta vid men även den brakade ihop efter ett tag. Handstyrning hela natten var ganska obekvämt och vi var lite mosiga av sömnbrist och styrning i den hårda vinden.

Stor skillnad på ebb och flod

Väl framme i Savu Savu på ön Vitu Levu förtöjde vi vid en boj som tillhörde Vaitui Kelekele Marina. Vi var fjärde båt den dagen och sist av dem som skulle klareras. Representanter från myndigheterna kom ombord, sex personer med båtföraren. Vi hade skickat blanketter i massor så det blev snart avklarat. Så överraskar en av damerna med att säga att vi skulle bjuda dem på lunch eftersom de inte fått någon lunch. Det hade inte vi heller och dessutom hade vi inga Fiji dollar och kursen på US dollar försökte man sätta till sin fördel. Dessutom upplyste man om att det var 10000 dollar i bot om man talade med någon innan man klarerat in. En amerikan från grannbåten kom förbi innan de kom och informerade om att de helst såg att vi betalade med US dollar och varför. Vi förklarade att vi inte såg någon logik i detta och det blev inte mer diskussion om det. Bula Vinaka, Hej och Tack lärde vi oss första timmen. Alla hälsade och var hur trevliga som helst, lite nyfikna på oss och var vi kom från.

Savu Savu var en liten stad med mycket folk. Det indiska inslaget dominerade och de flesta restauranger var indiska med fantastiskt god mat till godtagbart pris. Indierna kom hit som arbetare, hämtade så småningom sina familjer och blev bofasta. Trots att man är född i landet har man ingen rätt att äga mark men man kan hyra.

Fiji har 333 öar med mängder av korallrev mellan. Sjökorten stämde inte alltid med verkligheten och sjömätningar var inte gjorda på många ställen. Det tog lite tid att ta sig fram, inte alltid lätt att se botten när det var vågor och mulet. Fiji bjuder på underbart klimat och härlig segling.

Öarna ligger utspridda och är indelade i grupper. Vi lämnade SavuSavu efter en vecka när alla trasigheter var lagade. Innan vi gick inhandlade vi Kava på marknaden som behövs för att bjuda chiefen på öarna man besöker. Har man tur blir det en Sevusevu fest innan man far vidare. Som vi ångrade att vi inte gått lite fortare så vi hade sluppit känna stress att segla mot New Zealand innan cyklonsäsongen.

Började seglingen söderut i Yasava group där bland annat Blue Lagoon ligger, filmen spelades in där. Första viken var blåsig och lite trixig att ta sig in i. Peter som kom i SavuSavu är Dans nya crew och skall vara med till New Zealand, följde med Ingvar i land och avlade artighets visit med Kava. De fick vänligt mottagande och blev tillfrågade om vi ville gå deras grott vandring dagen efter men vi hade inte tid. Nattsömnen var god trots den hårda vinden.

Nästa vik blev där vi låg för oss själva och hade ingen kontakt med by folket mer än att vi vinkade åt dem när de körde förbi.

Barnen möter

Morgonen efter seglade vi till en ö som hade ett fint Turtle Resort på andra sidan dit vi promenerade efter att vi hälsat på byäldsten som representerade byn när chiefen var borta. Han var sjuttiofem år och hade nitton barn. Chiefen var och tog emot rugby laget som vunnit i semifinal och skulle firas. Ön hade tvåhundra invånare varav hundra barn. De kom ut till oss i båtarna i kanoter och allehanda farkoster. Dix hette vår lille vägvisare med uttalade ledaregenskaper. Han visade runt i byn efter tillåtelse av by äldsten. Många av de andra barnen följde med. De flesta vuxna arbetade på resorten och vandrade över berget dagligen.

Ingvar med Kava paket i handen

Efter att vi passerat Yasava öarna gick vi till Vuda Marin och satte igång förberedelserna för överseglingen till NZ som vi räknar med tar tio dagar. Kvällarna promenerade vi till Nila Resort och unnade oss god indisk middag.