S/Y Hakuna Matata

S/Y Hakuna Matata

Tonga September 2017

ResedagbokPosted by Tuija Lövtangen Fri, September 29, 2017 21:52:22

Tonga september 2017

Efter en vecka på Niue bestämde vi oss för att gå till Tonga. Landet består av många öar och är det sista kungadömet i Södra Stilla havet. Egen valuta, turism och fiske är största inkomstkällorna. Kungen bor i Nuku’alofa i huvudstaden på de södra öarna. I norra delen Vavau Group ligger staden Neiafu omgiven av en fantastisk arkipelag. När valarna vilar går de in på lugnt vatten mellan öarna.

Pangaimotu viken

Vägen dit blev blankt hav, ingen vind och oftast motström. Valar såg vi på morgonen som rullade runt femtio meter ifrån oss. På vägen förlorade vi en dag när vi passerade datumlinjen. Man har gjort en böj på 180 graders linjen så hela Tonga har samma datum.
Vi gick in i hamnen vid elva tiden och försökte hinna klarera in innan lunch. Det gick men de gav oss bara en bunt papper att fylla i och besked att komma tillbaks efter deras lunch. Vi återvände till båten, satte oss i sittbrunnen och började fylla i den ansenliga bunten formulär. Innan vi var klara kom tull och immigration i egenskap av en stor trevlig man klädd i klassisk svart tongakjol och brett bälte. Han skickade snabbt iväg Ingvar till ATM automaten för att ta ut Tonga valutan pa'anga. Under tiden tipsade han mig hur jag skulle fylla i resterande formulär och vilka jag kunde hoppa över. Efter honom kom sjuksköterskan och ställde några frågor och vi betalade 100 pa'anga i avgift till sjukvård. Senare fick vi betala 20 pa`anga för sophantering. Vi passade på att köpa färska grönsaker på marknaden innan vi gick ut för att hitta en boj i viken.Viken är djup så det finns bojar att hyra som ägs av Beluga Diving som har valsafaris, fiske, dyk och snorklings turer. Det går också att ankra närmast land.

Lilla hamnen

Staden har många små affärer som ägs av kineser där man får tag i det mesta bara man letar. Det är inte alltid att ungdomarna som sitter vid kassan kan engelska som är det officiella språket här. Bageri finns och många bra restauranger. Kryssningsfartyg kommer varannan vecka under högsäsong och hotellen ser ut att ha många turister. Många näringsidkare kommer från New Zealand och Australien. På marknaden finns stora mängder traditionella hantverk som är svårt att låta bli att köpa även om man inget behöver.
Sundowner ombord på Hakuna Matata, fyra svenska båtar i viken. Fotograf Halvar från norska båten Wilhelm hade tagit med renen som de hittat i en butik.

Hantverk tillverkades överallt

Kyrkobesök i katolsk kyrka på söndagen med fantastisk sång och fina stämmor helt utan instrument. Alla var klädda i traditionella kläder.

Två glada systrar på promenad

Hel familj på promenad

Gammalt och Nytt

Vi gick ut i arkipelagen och hittade en vik där vi ankrade tillsammans med många andra båtar. En kväll hade vi sundowner ute på revet medan solen gick ner och vattnet återvände så udden vi var på blev ganska liten till slut.Familjen som ägde ön där vi låg erbjöd sig att göra en fest för oss seglare. På lördagskvällen samlades vi alla på stranden ca 30 personer och försåg oss med tongansk mat som kvinnorna lagat. Familjen hade 11 barn, många av dem gick i skola i Matamaka, en annan ö i viken, under veckorna och de äldre gick på college i Neiafu. Trevlig tillställning, kändes bra att bidra till deras försörjning. Efter middagen dansade och sjöng småflickorna med inlevelse för oss.

På morgonen hade jag varit på Yoga pass med Ann Helen från Norska Wilhelm på samma sandstrand. Har Yoga matta och tänkte inte på No myggen som finns på stränderna men ack vilka bett som började klias tolv timmar senare, två nätter med täta insmörjningar av klåda stillande. Går över så småningom.

Långpromenad över ön gav fina bilder.Märke för förbjudet fiskeområde

Naturligt

Väder situationen just nu är att det skall passera ett stort lågtryck från Tasmansjön med mycket vind och regn så alla båtar har valt att gå in till staden. Vi var ute i god tid och fick boj vilket känns bra så vi kan sitta och förbereda oss med alla blanketter som skall fyllas i och skickas till Fiji vår nästa destination.

Trevlig kväll i Pangaimotu viken ombord på Bonnie av Stockholm som nyss kommit, nu var vi fyra svenska båtar igen.

Seglar till Fiji idag ca 3 dagars segling. Trevlig avslutning på Tonga vistelsen blev glass fest med hemlagad glass av Dan på Blå Ellinor.