S/Y Hakuna Matata

S/Y Hakuna Matata

Niue september 2017

ResedagbokPosted by Tuija Lövtangen Sat, September 09, 2017 02:48:13

Niue september 2017

Några blåsiga dagar på Palmerston men inte värre än att Bob hämtade oss utanför revet varje dag. När prognosen visade att vind och vågor skulle minska seglade vi iväg och hade vind ända fram till Niue. Skönt slippa använda diesel.Lokal flicka på besök

Vid lunchtid efter ca tre dygn närmade vi oss ön och hade kontakt med kanadensiske Dan som vi träffat redan i Colombia och som nu erbjöd sig att möta oss vid en boj. Fungerade bra trots en del svall och ösregn. Ön är en enda stor korall som ligger på ett fast berg så det är djupt direkt utanför land. Här håller många av valarna till när de föder sina barn. Nu pågår valräkning som man kan anmäla sig till om man är intresserad. Inte ovanligt att valarna simmar mellan båtarna och man hör dem sjunga och blåsa ibland på nätterna. Imponerande djur. Mindre imponerande är sjöormarna som kan bli rejält stora och kommer ibland simmande med huvudet högt i vattnet. Då avstår vi bad.

Ön är annorlunda mot vad vi sett tidigare. Niue är ett av världens minsta länder, räknas som protektorat under New Zealand som stöttar ekonomi, försvar och utrikespolitik. Numera har man bara 1700 invånare eftersom man har medborgarskap i New Zealand har många flyttat dit, man räknar med mer än 40000 personer. Vi såg massor tomma övergivna hus då vi var på bilutflykt med Ulla och Pelle på Loupan.Här har naturen tagit över

Även uttjänta bilar står överallt på tomter och skogsdungar. Sannolikt har man ingenstans att göra av dem. Svårt att försörja sig på Niue, finns bara kommunala arbeten, affärer och turism. Här skapades också domän .nu välkänt i IT världen. Frimärken härifrån är populära bland samlare. Mycket speciell kaj att angöra med jollen, man kör fram till en trappa och går iland där man så tar tag i en kran som lyfter upp jollen på kajen. Detta för att inte slita ut jollen totalt i svallet mot den hårda korallen och cement.

Det finns många grottor att besöka runt hela ön. Fantastiska konstverk skapade i naturen av limestone i röda/ gröna nyanser och korall. Det blir mycket klättrande upp och ner med olika svårighetsgrad men är absolut värt besväret. Stigarna är välmarkerade med rep att hålla i om det är brant och stegar ibland. Ön har haft stora möjligheter att försvara sig och ha kontroll över kommande båtar. På 1700-talet blev Captain Cook inte insläppt på ön så han kallade befolkningen ogästvänliga vilket visade sig vara helt fel. Tvärtom är folket fantastiskt hjälpsamma och trevliga. Förbud för landgång drabbade även de första missionärerna medan kyrkan idag har en stark ställning.

Hårt och vasst korall berg

Här finns internationell flygplats, två gånger i veckan kan man flyga till Auckland på New Zeeland. Sjukhuset är bara ett par år gammalt och har god standard. Turistbyrån är behjälplig med det mesta efter att Yacht Klubben ändrat riktning och nu servar backpackers.

Vi hyrde bil och Pelle erbjöd sig att köra så för detta skaffade han sig ett Niue körkort som polisen skrev ut. Ska bli intressant att höra om han kunnat använda det som legitimation.

Klockan fick vi ställa bakåt en timme så nu är vi tretton timmar efter er där hemma.