S/Y Hakuna Matata

S/Y Hakuna Matata

Raiatea juli 2017

ResedagbokPosted by Tuija Lövtangen Sun, August 06, 2017 12:31:14

Raiatea juli 2017

Vi kom till Uturoa på Raiatea en lördag efter att vi seglat stand by åt danska Taranga som var utan motorkraft. Seglingen gick bra och de klarade sig utan vår hjälp i hamn. Ingvar tog emot på stadsbryggan och vädret var bra.

Vi blev varnade av grannbåtarna och Richard att låsa allt av värde på däck och vara försiktiga.

Richard beställde kabel och kabelsko från Papeete sedan fick vi bara vänta, det skulle komma med färjan.

Vi gjorde som Richard sa och låste bensin/dieseldunkar och naturligtvis utombordaren med vajer och kätting. Vi har alltid legat med öppna takfönster, Ingvar brukar känna när regnet stänker på hans fötter. Nu kunde vi bara ha sidofönster öppna och använda fläktar för att stå ut. Det är några grader svalare under den australiska vintern och ska vara torrare.

Klockan halv fem vaknar jag av att Ingvar flyger upp och öppnar takluckan. Han berättade att det varit någon på däck och känt på våra kättingar och när han ropade hoppade personen i land. På land fanns två ungdomar till och alla lade benen på ryggen snabbt.

Morgonen efter pratade vi med andra seglare och det verkar vara vanligt att man undersöker nya båtar i hamnen. Efter det fick vi ingen mer påhälsning.

På Raiatea finns en legend om en Tiare blomma(Gardenia)som bara växer där, den heter Tiare Apetahi och är fridlyst så man ska bara besöka växtplatsen med guide. Tiare är nations blomma i Franska Polynesien, vit vacker och väldoftande. Legenden berättar att Apetahi efter en familjekonflikt gick upp i bergen och skar av sig en hand som hon planterade innan hon förblödde. En tid efteråt växte det upp en halv Tiareblomma med fem kronblad som påminner om en hand. Raiatea är enda stället den växer på. Franska Polynesien har många legender.

Marknadens 10 års jubileum

Det skall börjas i tidIbland när man lyssnar på samtal eller musik tycker man att det är mycket upprepningar. Alfabetet har bara tretton bokstäver och endast fyra vokaler så de används flitigt.

Kablar och kabelsko kom och det blev snart klart men då kom Richard på att vi kanske kunde ta med en Impeller till Taranga för de hade seglat iväg redan. Vi väntade och kom iväg precis innan vinden ökade för mycket i styrka.