S/Y Hakuna Matata

S/Y Hakuna Matata

Huahine juli 2017

ResedagbokPosted by Tuija Lövtangen Sun, August 06, 2017 11:48:18

Huahine juli 2017

Det fick bli nattsegling även om vi läste att vinden avtar på småtimmarna. Vi gillar inte att gå in i mörker och det var ingen sjö att tala om. Mycket riktigt när det började ljusna avtog vinden och vi gled fram för vi hade ingen brådska. Så småningom fick vi ändå starta motorn. De stora båtarna som kom bakom började köra om den ena efter den andra, de hade avvaktat tills det ljusnade.

Huahine har två pass i revet på nordvästra sidan, enkla passager. Vi hittade snart en plats på skapligt avstånd till Dingy bryggan.

Semesterhus att hyra

Fare heter tätorten, ön har 6000 invånare. Det finns en affär med bra utbud och supplybåten kom ofta. Fare Yacht Club som hade Dingy bryggan hjälpte till med det mesta. Personalen kunde engelska och man hade ett bra kök, hyrde ut cyklar och biljardbord. Turistbyrån hade stängt så Maitai Lapita Village ordnade också för turister.

Vi försökte hyra bil på de tre firmor som fanns men det fanns inga lediga. De hade bara några bilar var. Vi cyklade en dag på den norra delen av ön till en helig historisk plats och tittade på gamla ruiner. Tyvärr var nästan all info på franska.Museum

Vidare cyklade vi till bäcken med de heliga ålarna med blå ögon som man skulle mata. De hade nog blivit matade länge för de var makabert stora.

Rimo på Fare Yacht Club tog oss med på biltur runt ön med vår amerikanske kompis Dan. Trevligt och mycket sevärt. Han visade hur vi skulle tillverka tallrikar av löv, när det dukades av behövde man bara kasta dem. Lunch på Mahana Resort var utmärkt vid underbara viken Avea, turkos vatten och sikt ner till tio m.

På Lapita Hotel var vi och intog en god middag med samtidig underhållning av Heiva dansare och sångare. Huahines vinnande dansare och sångare hade framträdande flera kvällar så vi köpte biljetter till sista framträdandet. Vid det laget hade vi sett så många framträdanden att det var svårt att värdera.

Varje dag var det något på gång, cykeltävlingar, kanottävling med utriggar kanoter eller Ukulele musik med sång.

En kväll fick vi höra att en katamaran gått på grund på revet i södra delen av ön. Den hade kommit för nära och blivit uppspolad på revet. De sex familjemedlemmarna var oskadade men chockade. Räddningsaktionen med helikopter och ytbärgare fungerade mycket bra. Båten var dock inte möjlig att bärga. Tragiskt men ändå tur att ingen blev skadad.

Ulla och Pelle som kommit tillbaka från Sverige kom och vi hade några trevliga kvällar tillsammans. På Lapita fick vi en lektion i Pareo användning. Man sveper tyget på olika sätt runt kroppen, snyggt och praktiskt om man får till det.

Vi fick problem med el så vi bokade Richard som bor halva året på Raiatea och tar småjobb.

Det var med lite tveksamhet vi lämnade Huahine där vi trivdes så bra.