S/Y Hakuna Matata

S/Y Hakuna Matata

Papeete Tahiti juni-juli 2017

ResedagbokPosted by Tuija Lövtangen Tue, July 04, 2017 00:38:02

Tahiti Franska Polynesien juni 2017

Ett och ett halvt dygn tog seglingen från Toau. Vinden tog slut vid midnatt andra natten vilket var bra för oss eftersom vi inte ville gå in i hamn på natten. Vi gled sakta mot målet. Siktade Papeete på morgonen och tänkte ankra vid Venus Point där kapten Cook såg planeten Venus. När vi såg på AIS att det var fler båtar på väg in fortsatte vi. Det gick inte förboka vilket vi försökt med Taina Marina som var fullbokat. Nu ville vi ha en plats. Tahiti är omgivet av ett rev men det var väl markerat i inloppet. Hamnkaptenen samarbetar med Flyget som har sin inflygning över inloppet. Så man måste ha klartecken innan man passerar.Väl inne i hamnen ropade vi upp Papeete Marina och fick en plats nära Loupan och Spray.

Marinan är ganska ny och är uppbyggd vid stadskajen. Papeete är största staden i Franska Polynesien. Nära till allting och mycket trafik som vi nästan vant oss av med.

Ingvar hade varit lite fundersam eftersom han inte är EU medborgare om det verkligen räckte för hans del med Gendamerns inklarering i Hiva Oa, han kunde ingen engelska men viftade och sa när Ingvar frågade att svaret är Schengen. Som Eu medborgare får man först tre månaders uppehållstillstånd och får sedan stanna ytterligare utan förnyelse av uppehållstillstånd i Franska Polynesien. Amerikaner och kanadensare får tre månader så de måste skicka ny ansökan innan tiden är ute.

Under alla år av förberedelser har man alltid läst och hört att det är besvärligt att klarera in i Franska Polynesien och höga böter om man gör fel. Regeln har varit att man måste betala en depositionsavgift eller ha en flygbiljett hem. I diskussion med andra skandinaver var det tveksamheter om det gällde även oss. När vi sedan läste igenom vad franska utrikesdepartementet skrivit var det OK för alla EU medborgare och EEA medborgare Norge, Island och Lichtenstein att stanna tre månader och sedan fortsätta utan åtgärd. Tur att allting går framåt!

Så fort vi bara hann letade vi fram en återförsäljare av utombordare. Vi beställde en med två veckors leveranstid och sedan behövde tullen 2-3 dagar på sig. Inte mycket att göra åt så vi bestämde att stanna i marinan och göra en del underhåll. Alternativet att gå över till Moorea och gå tillbaks senare lockade inte när vi fick veta att det är besvärligt ibland att ro i land.

Arbete fattades inte, vi gör inte mer än nödvändigt när vi ligger på svaj, havsdyningarna är vi vana vid nu men det är jobbigt att göra något. Vi gick från Panama i februari och har inte legat vid kaj sedan dess. I hamnen är inte mycket svall bara när båtar går eller kommer. Duscha är också en lyx som vi utnyttjar. Franska Carrefour inbjuder till proviantering, de har allt och turistbyrån har shuttle buss eller om det är få resande beställer man taxi tre gånger i veckan.

Ännu en sak har förvånat, det man hört och läst om proviantering. Vi provianterade för 3 månader i Panama och konserverna har vi det mesta kvar av än. Överallt har vi kunnat handla det vi behöver så oss har det aldrig gått någon nöd på. Inte ens på småatollerna. Priset är något annat, som Norge plus ibland lite till. Saknat färska grönsaker ibland så nu frossar vi i det. Papeete har en fin marknad. Känns också lite lyxigt att äta på torget där Roulotterna säljer god mat till skapligt pris. Det är oftast ca tio bilar där man lagar mat av olika slag och så har man enkla trädgårds stolar och bord där man serverar. Kommersen är livlig, Papeete borna äter nog ofta där och många av båtfolket. Kvällar och nätter är behagliga nu när det är Australisk vinter och lite svalare.

I helgen har det startat en regatta till Moorea. Det är en båttidning Latitude 38 som arrangerar. De flesta som deltog har gått Puddle Jump (pöl hopp) över South East Pacific, Panama till Marquesas. Man har haft radiokontakt med varandra, vi hörde dem ibland på SSB radion.

I Papeete var det förberedelser med föreläsningar och information i samarbete med Turistcentret. Man bjöd på cocktails och tilltugg och alla fick veja (blomkrans) runt halsen. Sen följde uppvisning av traditionella danser från Marquesas. I början av juli börjar den årliga tävlingen Heiva i dans och sång som man förbereder under lång tid. Fantastiska kreationer och vackert framförande. Tävlande från olika delar av Franska Polynesien och en stor ära att vinna.