S/Y Hakuna Matata

S/Y Hakuna Matata

Toau Tuamotusatollerna juni 2017

ResedagbokPosted by Tuija Lövtangen Mon, July 03, 2017 23:59:32


Toau juni 2017

En dagssegling från Fakarava ligger Toau en liten atoll med få invånare. I södra delen finns en passage genom revet som de infödda avråder från att använda för alla korallhuvuden. Vi gick norrut där vi ankrade i Anse Amyot en vik utan passage in i lagunen. Mycket fint vatten och öppet med underbar utsikt över lagunen med fina solnedgångar. Behaglig bris för det mesta ändå väl skyddat från de flesta vindar.Anse Amyot

I viken bor Valentina och Gaston som livnärar sig på fiske, spädgrisuppfödning och fester för gästande båtar. Om man bokar plats till en fest får man ligga gratis vid deras bojar, man önskar 10-12 personer varje gång. Valentina har bott på ön hela sitt liv. Hon talar skaplig engelska som hon lärt sig av gästande båtfolk. Hennes kusin hjälper till vid festligheterna. Nära släktingar till henne driver ett pensionat vid en udde.

Valentina & Kusin

På festdagens morgon begav sig Gaston och några vänner ut på hummerfiske. Eftermiddagen tog han med några gäster för att fånga fisk på korallrevet. De som var med berättade vid middagen livfullt om hur de fick fånga fisken i nät när Gaston med medhjälpare drev in dem mot revet. Fångsten blev god och smakade fantastiskt, Parrotfish som sachimi med kokosbröd till förrätt och panerad med ris och grönsaker till huvudrätt. Därefter serverades grillad hummer så mycket man ville ha. God kaka som dessert. Ibland har man även slaktat en spädgris och grillat. Dryck fick man ta med själv.

I väntan på maten

Grillmästaren Gaston

Vi drog oss tillbaks tidigt eftersom vi planerade att gå vidare till Tahiti på Society Islands (Sällskapsöarna).

Efter någon timmes sömn vaknade vi av åskväder som drog in över oss med full styrka. Det blixtrade och knallade i många timmar mellan skyfallen så vi satt uppe större delen av natten som de andra båtarna. Någon tidig avgång blev det inte. Valentina var intresserad av handelsbyte så det gjorde vi en del. Mina oanvända sandaler köpta i Lissabon mot sex röda fiskar. Tre grillade vi ombord och tre frös vi ner. Såg ut som Redsnapper och mycket goda.

Detta blev avslutningen av Tuamotu Arkipelagen för vår del. Många stannar flera säsonger för de vackra palmrika atollerna, trevliga vänliga människor, lugna tempot och goda maten. Det arrangeras traditionell dans/musik föreställningar och det blir alltid uppskattat om vi deltar även om vi inte kan språket. Vi brukar göra ett kyrkobesök också.

Society Islands är den sista Arkiepelagen av Franska Polynesien som vi skall besöka. Gambier Islands och Austral Islands ligger lite avlägset från The Coconut Run som vi någorlunda följer. Den vanligaste vägen genom Polynesien.