S/Y Hakuna Matata

S/Y Hakuna Matata

Fakarava maj 2017

ResedagbokPosted by Tuija Lövtangen Thu, June 01, 2017 02:56:08

Fakarava maj 2017

En härlig dagsegling från Kauehi ligger Fakarava med två passager in i revet, syd och nord.Vi gick in i den norra där staden Rotoava är belägen. Rev passagen är enkel även om det blåste hårt när vi gick igenom.Där finns flera butiker, bageri, souvenir butik, ATM(uttagsautomat), Yacht Service och pärlbutik. Pärlfarmer finns flera utmed revet. Flyg kommer varje dag utom torsdag.

Vi ankrade först men det kändes lite obehagligt eftersom vi såg så mycket korallhuvuden på väg in, på djupt vatten kan man inte se dem men ankarlinan kan sno sig runt dem när båten rör sig.
Impellern som vi behövde byta på utombordaren beställde Yacht Service från Papeete och den skulle komma om två dagar. Det var helg på torsdagen därför kom inget plan. Planeringen höll och vi fick vår impeller på fredagen. Morgonen efter började vi med bytet.

Loupan och Spray gick till södra passagen för att göra rev snorkling och hitta lä för den väntade hårda vinden. Vi kunde ta Loupans boj och kom närmre land.

Vi jobbade med bytet av impeller och upptäckte att det varit stort slitage i övre spline kopplingen, det sista som skulle passa. Ja ja, en motor som varit under vattnet i Canouan, under bryggan när högvattnet kom på Bequia och skrapat stenar när strömmen tog oss i floden vid Daniels Bay kan väl ha rätt till pension. Hur som helst ser vi fram till att komma till Papeete där det blir ny utombordare.

Fakarava Yacht Service hade bra internet så vi fick skickat blogg inlägg och göra bankärenden. De hade även cyklar till uthyrning så vi cyklade en dag mot pärlfarmerna söderut. Laddade med färsk pan chokolade och kaffe och tänkte äta lunch på någon snackbar på vägen. 1,5 l vatten var men när vi vänt efter 15 km i stekande sol var vätskan nästan slut.

Ingvar väntar på bussen som aldrig kom. Vi stannade vid en pärlfarm där vi fick en genomgång av hur odlingen går till. Kvinnan som plockade med smycken såg att vi hade lite vatten så hon fiskade upp en flaska ur frysen eftersom Supermarket intill inte öppnar förrän om en halvtimme. Vi cyklade vidare och stannade vid det tänkta lunchstället men ack ack ack det var försent så det var stängt.

Då var det svårt att få fart på benen men vi cyklade till Rotoava och lämnade tillbaka cyklarna efter 32 km trötta ben och ömma bakändor.

Innan vi rodde tillbaks var vi inom La Paillote snackbar och där hade Ingvar turen att få lite närkontakt med hajarna som vi ser dagligen.

Nästa förflyttning blir till en liten atoll Toau i närheten. Där tänker vi försöka boka boj i en vik i revet Anse Amyt och behöver inte gå igenom någon revpassage. Vindarna ser lovande ut på söndag.